Pienillä teoilla toiseuden kokemusten purkua

29.03.2023

Muslimit eri puolilla maailmaa ovat aloittaneet Ramadanin paastokuukauden. Ramadan on Islamilaisen kuuvuoden yhdeksäs kuukausi, jonka aikana muslimit paastoavat aamun sarastuksesta auringonlaskun välisen ajan. Ramadanin kuukausi on muslimeille tärkeä hiljentymisen ja palvonnan aikaa. Ramadan on suurelle osalle muslimeista vuoden parasta aikaa.

Ramadanissa korostuu yhteisöllisyys ja on ollut ilahduttavaa huomata, että myös maissa, joissa muslimit ovat vähemmistönä, on tämä muslimeille tärkeä tapahtuma huomioitu eri tavoin. Valtioiden päättäjistä muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau sekä Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden lähettäneet Ramadanin toivotuksia. Iso-Britannian pääkaupungissa Lontoossa juhlistettiin ensimmäistä kertaa Piccadilly Circukselle Ramadanin kunniaksi ripustettua valaistusta.

Suomessa ei ole valtiovallan toimesta nostettu kuitenkaan esille Ramadanin kuukauden alkamista tai huomioitu Suomen muslimeille tärkeää kuukautta. Tässä kohtaa lukija voi pohtia, että miksi tämä olisi tärkeää. Kyse on sen sanoittamisesta ja tunnustamisesta, että Suomi on moninainen yhteiskunta ja, että Suomen muslimiväestö on tärkeä osa tätä moninaista yhteiskuntaa.

Vaikka Ramadanin toivottaminen olisi pieni teko, sen merkitys muslimiväestölle olisi tärkeä. Se tukisi yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteiskunnan inklusiivisuutta. Samalla se edistäisi muslimiväestön kokemusta siitä, että he ovat osa tätä yhteiskuntaa. Erityisen tärkeää tämä olisi nyt, kun viime aikoina esillä on ollut keskustelua väestön eriytymisestä, nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä ja katujengi-ilmiön esiin noususta. On puhuttu maahanmuuton ja rikoslainsäädännön kiristyksistä, mutta onko unohdettu kokonaan se, kuinka merkityksellistä lapselle, nuorelle ja aikuisellekin on, että saa kokemuksia siitä, että hänet nähdään, kuullaan ja huomioidaan osana tätä yhteiskuntaa.

Ramadanin toivotus tai muu pieni ele tai teko voi olla lapselle, nuorelle tai aikuiselle se kohta, jossa hän saa kokemuksen Suomeen kuulumisesta. Kokemuksen, joka valaa uskoa tulevaisuuteen.

Minna Taipale, puheenjohtaja

Suomen Muslimifoorumi ry